Brine/water - water/water warmtepomp


Op deze pagina iets meer over de water/water en brine/water warmtepomp (energie uit de bodem).
Er zijn meerde manieren om met een bronsysteem energie uit de bodem te onttrekken
Verticale bodem warmte wisselaar, vaak VBWW genoemd en hieronder omschreven als Brine/water
Horizontale bodem warmte wisselaar, vaak oppervlakte wisselaar genoemd
Open bron systeem: vaak WKO genoemd. Hieronder omschreven als Water/Water
En soms mogen en kunnen we energie onttrekken aan lokaal oppervlakte water.
Daarnaast zien we de systemen op restwarmte uit productie processen ook toenemen. 

Brine/water


  • Toepassing: verwarmen of passief koelen van één woning of utiliteitsgebouw of meerdere hiervan, normaliter tot een totaal benodigd afgegeven vermogen van 60 kW.
    De energiebron voor deze warmtepomp is een gesloten aardwarmtesonde of collector (verticaal of horizontaal buizensysteem) in de bodem, door deze buizen wordt water met een antivriestoevoeging rond gepompt (water met een antivriestoevoeging noemen we brinewater).
    Aan de afgiftezijde (vloerverwarming bijvoorbeeld) stroomt gewoon water.Alternatief energiebron voor brine/water: collector in oppervlakte water waar een constante en goede waterstroming is, omdat dit complexer is (denk aan strenge winters) wordt dit in Nederland niet vaak toegepast.

Water/water

Toepassing: verwarmen of passief koelen van meerdere woningen op één bron of groter utiliteitsgebouw(en), normaliter bij een benodigd afgegeven vermogen van minimaal meer dan 100 kW.

De energie haalbron voor deze is een openbron, grondwater wordt aan de ene zijde uit de bodem omhoog gehaald, door een warmtewisselaar geleid en aan een andere zijde weer terug de bodem in gebracht.
Alternatief energiebronnen voor water/water: WKO (Warmte Koude Opslag), rest warmte van industrie, koelwater van energiecentrale, oppervlaktewater.